Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
τι είναι το ΜΣΜ, ιστορική αναδρομή, στόχοι, τι μαθαίνω, πως επιλέγομαι, παροχές, ατομικά μουσικά όργανα
τι είναι το ΜΣΜ;
Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα δημόσιο σχολείο που απευθύνεται σε μαθητές που αγαπούν τη μουσική, που πιστεύουν στη σημασία και στο ρόλο της μουσικής παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν μουσική παιδεία.
ιστορική αναδρομή
To Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης (Γυμνάσιο και Λύκειο) είναι ένα από τα 50 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1994 και είναι το 4ο πανελλαδικά Μουσικό Σχολείο της Ελλάδας.
Απόφοιτοι του σχολείου εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας μέσω της κλασικής διαδικασίας των πανελλήνιων εξετάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το σχολικό έτος 2016-2017 σημειώθηκε 100% επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Εκτός από τις Σχολές Μουσικών Σπουδών, οι απόφοιτοί μας επιλέγουν και έχουν επιτυχίες σε Πολυτεχνικές, Παιδαγωγικές, Οικονομικές κ.α. Σχολές.
Από το 1994 έως σήμερα, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης (ΜΣΜ), με πλήθος δραστηριοτήτων και πολλές διακρίσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, δίνει μίαν ιδιαίτερη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της ακριτικής μας κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι συστεγάζεται με ένα γενικό γυμνάσιο της πόλης, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στους μαθητές και στους καθηγητές του Σχολείου να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που δίνονται από την Πολιτεία για καλλιτεχνική ανάπτυξη και δημιουργία. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμπράξεις με Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πραγματοποίηση συναυλιών τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε συμπράξεις με τα Μουσικά Σχολεία Χίου και Πάτρας, ενώ στο εξωτερικό με σχολεία της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Σε όλες τις συμπράξεις, ο στόχος είναι παιδαγωγικός. Τέλος, το Σχολείο κατά καιρούς συνεργάζεται και δίνει συναυλίες με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες (ερμηνευτές, συνθέτες), όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και πλήθος άλλων.
Οι διακρίσεις του σχολείου είναι μεγάλες και σε άλλα αντικείμενα, όπως των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών, του Θεάτρου, ενώ παράλληλα κάθε σχολική χρονιά υλοποιούνται πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ποιοί είναι οι στόχοι του ΜΣΜ;
- Στο Μουσικό Σχολείο καλλιεργείται η αισθητική των μαθητών, το ήθος, η αυξημένη εξωστρέφεια, η αυτογνωσία, η υπομονή, η πειθαρχία, η επιμονή, και ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ατόμου μέσω της τέχνης των ήχων.
- Οι μαθητές με άξονα τη μουσική διαμορφώνουν μια υπεύθυνη και ελεύθερη προσωπικότητα.
- Επίσης, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αναπτύσσουν καλλιτεχνική ευαισθησία και ομαδικότητα συμμετέχοντας σε υποχρεωτικά μουσικά σύνολα αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, καθώς και σε εξωσχολικές μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
τί θα μάθω στο ΜΣΜ
- Στο Μουσικό Σχολείο διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας όπως σε ένα Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
- Τα μαθήματα μουσικής παιδείας είναι θεωρητικά μαθήματα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, υποχρεωτικά όργανα καθώς και ατομικά όργανα που αποτελούν επιλογή του κάθε μαθητή.
- Οι μαθητές συμμετέχουν σε μουσικά φωνητικά και οργανικά σύνολα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής τα οποία συνθέτουν μαθητές όλων των τάξεων του Μουσικού Σχολείου Γυμνασίου και Λυκείου, γεγονός που προάγει το πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικοποίησης των μαθητών και δημιουργεί δυνατούς δεσμούς ανάμεσα στους μαθητές.
- Επίσης στο Μουσικό Σχολείο διδάσκονται και μαθήματα αισθητικής παιδείας, όπως το θέατρο.
- Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν σε πολυποίκιλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και σε σχολικούς διαγωνισμούς.
πώς θα επιλεγώ για το ΜΣΜ;
- Για την εισαγωγή στο Μουσικό Σχολείο δεν είναι απαραίτητες οι μουσικές γνώσεις.
- Οι μαθητές, απόφοιτοι δημοτικού, που πρόκειται να εγγραφούν στην Α' γυμνασίου μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης σε θέματα όπως ο ρυθμός, η φωνητική ικανότητα, η διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά σε ένα κλασικό ή παραδοσιακό όργανο.
- Για να συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία πρέπει να κάνουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο της περιοχής τους (για τον Νομό Λέσβου στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης).
ποιές είναι οι παροχές του ΜΣΜ;
- Επιπλέον στο Μουσικό Σχολείο εκτός της δ ω ρ ε ά ν φοίτησης, στους μαθητές παρέχεται και δωρεάν σίτιση και μεταφορά, από όλον τον Νομό.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο εξυπηρετεί μαθητές από όλο το νομό Λέσβου.
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές που επιθυμούν να γίνουν μουσικοί αλλά σε όλους όσους στοχεύουν να φοιτήσουν σε ένα διαφορετικό σχολείο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό παράγοντα και ένα καλλιτεχνικό πυρήνα ζωντανής και ποικίλης εκπαιδευτικής δράσης.
ατομικά μουσικά όργανα
Όλα τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στο σχολείο, γίνονται σε ατομικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής έχει το μοναδικό σε δημόσιο σχολείο πλεονέκτημα να διδάσκεται ατομικά με τον καθηγητή του, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις μαθησιακές δυνατότητές του.
Τα ατομικά μουσικά όργανα που διδάσκονται στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης είναι:
- Πιάνο
- Τρομπέτα
- Ακορντεόν
- Τρομπόνι
- Κλασική κιθάρα
- Ηλεκτρική κιθάρα
- Παραδοσιακό κλαρίνο
- Βιολί
- Ντραμς
- Βιολοντσέλο
- Παραδοσιακά κρουστά
- Ταμπουράς
- Ούτι
- Ηλεκτρικό μπάσο
- Μπουζούκι
- Σαντούρι
- Κανονάκι
- Σαξόφωνο